OVER BOULEVARD ZUID
DE WINKELSTRAAT
Boulevard Zuid is van de mensen. Dat is altijd zo geweest. In de rijke historie van onze wijk maakten we hoogte- en dieptepunten mee. Samen stropen we de mouwen op: kom maar op!
Samen met de bewoners, ondernemers, wijkraden, pandeigenaren en de gemeente pakken we de wijk aan. Gaan we op zoek naar wat Boulevard Zuid altijd is geweest: het kloppend hart van de wijk Feijenoord. Met Rotterdamse nuchterheid en met respect voor het verleden.
HISTORIE
Al meer dan vijftig jaar geleden trokken de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk heel wat kooplustige mensen uit alle volkswijken van de zuidelijke Maasoever. Zelfs vanaf de Zuid-Hollandse eilanden kwamen er bezoekers naar de winkelstraat. De stoomtram van de RTM, die door Spijkenisse, Hellevoetsluis en de Hoekse Waard reed, liep over de Beijerlandselaan. Op mooie zomeravonden, als de winkels allang dicht waren, maakten stelletjes en kersverse verliefden een romantische wandeling langs de etalages. Even lekker gluren naar de spullen die daar stonden.
Boulevard Zuid is gebouwd in die herkenbare, prachtige stijl van de jaren ’20.
Vroeger was Boulevard Zuid een mix van eenvoudige en luxe winkels die elkaar afwisselden in het winkelgebied. Hier vond je alles, van de betaalbare kledingwinkel van Piet Lap tot de chique banketbakker Van der Stelt en de onmisbare ijzerhandel Keller voor schroeven, moeren en boormachines. En laten we de wijkbioscoop ‘Colosseum’ niet vergeten. Iets verderop, aan dezelfde kant zat de ietwat sjieke cafetaria Broadway, met knusse zitplekken aan de zijkant en heerlijke sorbets, besprenkeld met fruit en slagroom.
Maar in 1972 veranderde alles. Slechts een paar kilometer verderop opende winkelcentrum Zuidplein haar deuren. Langzaam zagen de winkeliers van de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk hun omzet dalen. Er werd te weinig geïnvesteerd in de straat en de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk raakten achterop. De winkels begonnen wat ouderwets aan te voelen en parkeren werd een uitdaging. Veel bekende zaken moesten hun deuren sluiten. Van alle oorspronkelijke winkels zijn er nu nog maar een paar over, waarvan café Spork de meest bekende is.
In de jaren ’70 werden de winkels en de woningen boven de zo’n tweehonderd winkels helaas niet goed onderhouden. Vooral de oudere Rotterdammers voelden zich genoodzaakt om te verhuizen naar de flats in de jongere wijken Lombardijen en IJsselmonde, ook wel ‘op Zuid’ genoemd. Hierdoor kwamen plekken op en achter zowel de Beijerlandselaan als de Groene Hilledijk in handen van nieuwe Nederlanders, vooral Turkse, Kaapverdiaanse, Marokkaanse en Surinaamse bewoners. Vanaf de eeuwwisseling in 2000 voegden zich hier ook mensen uit nieuwe emigratielanden bij, zoals Irak en Oost-Afrika.
Sinds begin 2000 hebben zowel de ondernemers als de gemeente de restauratie van de winkelstraat in de hand genomen, met wisselend succes. In 2010 werd de kop van de Beijerlandselaan opgeknapt en kregen nieuwe ondernemers hun intrek, samen met een facelift voor de huizen en de straat. Helaas werd de straat daarna weer te veel aan haar lot overgelaten, wat ruimte bood voor minder wenselijke vastgoedeigenaren en ondernemers om hun gang te gaan. Gelukkig is er sinds 2018 een hernieuwde aanpak van de gemeente in samenwerking met de ondernemers. En dit werpt zijn vruchten af. De verouderde en versleten luifels zijn grotendeels verwijderd en de oude bebouwing, inclusief het prachtige oude glas in lood, is teruggebracht.
BIZ ONDERNEMERS
BIZ ONDERNEMERS
Al vanaf 1 januari 2018 is Boulevard Zuid een Bedrijven-investering-zone (BIZ). Een BIZ is een winkelgebied waarbinnen de ondernemers via een jaarlijkse bijdrage samen investeren in de kwaliteit van hun winkelstraat. In november 2017 heeft de meerderheid van de ondernemers in de straat via een draagvlakmeting aangegeven dat ze voor deze opzet zijn.
Om het BIZ- geld goed te besteden is in 2018 de stichting BIZ-ondernemers Boulevard Zuid opgericht. De afgelopen jaren heeft de BIZ-stichting gezorgd voor de jaarlijkse kerstverlichting in de bomen, de organisatie van Koningsdag, evenementen en de realisatie van het ondernemers-platform Chainels. Ook heeft de BIZ gezorgd voor ondernemersondersteuning door de inzet van de community-manager die al veel ondernemers geholpen heeft.
Het bestuur van stichting BIZ vergadert elke maand in het kantoor Beijerlandselaan 167. De vergaderingen zijn openbaar en voor eenieder toegankelijk. Elk najaar stelt het bestuur een plan op waarin de werkzaamheden beschreven staan die het komende jaar door de BIZ uitgevoerd worden.
PARTNERS / SAMENWERKINGEN
TE HUUR
Wil jij ook Feijn ondernemen op Boulevard Zuid?
Neem dan contact op met brancheringsmakelaar Gert Takken.
Gert Takken
06 11701579
Alliantie Hand in Hand